Het mobiliteitsbudget als dé complete oplossing

22 oktober 2021

De nieuwe vorm van mobiliteit: het mobiliteitsbudget  

Ons reisgedrag verandert. Door duurzame ambities, maar ook door nieuwe wet- en regelgeving, corona reisadvies of door het gebrek aan parkeerplaatsen. Het gebruik van de auto is minder vanzelfsprekend, deelvervoer en openbaar vervoer zijn flexibele en efficiënte alternatieven. Deze veranderingen in reisgedrag hebben gevolgen voor werkgevers. Wil je als werkgever een future-proof mobiliteitsbeleid, overweeg dan een mobiliteitsbudget voor je werknemers.   

 

Wat is een mobiliteitsbudget?  

Een mobiliteitsbudget, ook wel mobiliteitsvergoeding, is een geldbedrag waarmee werknemers zelf kunnen bepalen hoe ze naar hun werk reizen. Zo kan een werknemer het budget bijvoorbeeld uitgeven aan het openbaar vervoer, een deelscooter, taxi of een (lease of privé) auto. Dus in plaats dat jij als bedrijf het mobiliteitsaanbod voor je medewerkers bepaalt, krijgen werknemers met een mobiliteitsbudget keuzevrijheid.  

 

Voordelen van een mobiliteitsbudget  

Er zijn tal van voordelen op te noemen waarom je als bedrijf zou overstappen op een mobiliteitsbudget. De belangrijkste voordelen staan hieronder:  

 

Voordelen voor de werkgever: 

✔ Als werkgever heb je geen lastige meerjarige leasecontracten. Daarnaast hoeft er geen tijd meer besteed te worden aan het uitzoeken van de meest geschikte leaseaanbieding voor werknemers.   

✔ Met een mobiliteitsbudget stem je vooraf een maximumbedrag af. Hierdoor zijn er inzichtelijke kosten die vooraf makkelijk te begroten zijn.   

✔ Doordat je als bedrijf medewerkers stimuleert op de auto te laten staan, wordt een bijdrage geleverd aan het verminderen van de CO2 footprint.   

Door minder leaseauto’s, zijn er minder parkeerplaatsen nodig.    

 

Voordelen voor de werknemer:  

✔ Werknemers hebben keuzevrijheid doordat ze zelf kunnen kiezen welk vervoer bij hen past.  

✔ Werknemers kunnen milieubewuste keuzes maken door vervoer te kiezen met minder CO2-uitstoot.  

✔ Ook financieel kan het mobiliteitsbudget voordelen hebben: wie weinig reist, houdt aan het eind van de maand geld over.  
 

Een oplossing voor de nieuwe generatie  

Het mobiliteitsbudget sluit perfect aan bij de nieuwe generatie werknemers. De millennial is namelijk groot geworden in een deeleconomie en een grote verscheidenheid aan mogelijke vervoersopties. Zij bepalen daarom liever zelf met welkvervoersmiddel ze van A naar B komen. Daarnaast willen ze hier graag flexibel in zijn en niet vast zitten aan één keuze.    

 

Met het mobiliteitsbudget wordt het mogelijk om het vervoer te kiezen wat op dat moment het beste past. En dat spreekt niet alleen millenials aan, daar wordt iedere werknemer enthousiast van! Dus als de zon schijnt kan er worden gekozen voor een deelscooter en als het regent voor de trein. Ook kunnen er interessante vervoerscombinaties worden gemaakt.   

 

Waar te beginnen? 

Stap 1. Maak één persoon binnen de organisatie verantwoordelijk 

Het is verstandig om een eindverantwoordelijke aan te stellen voor het mobliteitsbudget. Zo voorkom je extra werk. Deze persoon zou bijvoorbeeld iemand van de HR-afdeling kunnen zijn. 
 

Stap 2. Stel een mobiliteitsplan op  

Denk vooraf goed na over de doelen die je wilt bereiken met het mobiliteitsbudget en leg dit vast in een mobiliteitsplan. 

 

Stap 3. Stel een mobiliteitsregeling en budget op 

Leg de regels voor het mobiliteitsbudget vast. Wat wordt bijvoorbeeld de hoogte van het mobiliteitsbudget per functiegroep. En wat gebeurt er met het bedrag dat niet aan mobiliteit wordt uitgegeven in een maand? 

 

Stap 4. Kies een partner die een compleet pakket aanbiedt 

Wat je niet wilt is dat de mobiliteitsvergoeding een enorme administratieve last creëert. Want als alle verschillende vervoersaanbieders apart gedeclareerd en verwerkt moeten worden, ontstaat een onwerkbare situatie.  
 

Om extra administratie te voorkomen kunnen werkgevers eenvoudig een mobiliteitsbudget via Amaze Mobility afsluiten. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met Jennifer van Velze, via jennifer.vanvelze@amazemobility.nl of gebruik hiervoor ons contactformulier op de site. 

 

 

 

 

Nieuws

Wil je Amaze nieuws direct ontvangen in je inbox?

Door op inschrijven te klikken ontvang je af en toe e-mails van Amaze. Je kunt je altijd uitschrijven direct vanuit de e-mails die je ontvangt.