Zakelijke reizigers verlangen mobiliteit op maat

25 augustus 2022

Uit het Nationaal Zakelijke Mobiliteitsonderzoek 2021 (NZMO) blijkt dat steeds meer werkgevers hun werknemers meer keuzevrijheid geven voor het invullen van hun zakelijke mobiliteit, van 12% in 2020 naar 26% een jaar later. Dit sluit aan op de toenemende behoefte van werknemers om zelf te kunnen bepalen hoe en wanneer ze van en naar kantoor reizen, waarbij de auto in toenemende mate wordt vervangen door alternatieve, duurzame manieren van vervoer.

 

Met mobiliteit kunnen werkgevers alle kanten op

Zakelijke mobiliteit gaat allang niet meer gewoon over de leaseauto waarmee je als werkgever de reis van en naar kantoor faciliteert. Een passend mobiliteitsbeleid wordt steeds meer vormgegeven vanuit het perspectief van elektrificatie van vervoer, kostenefficiency en de individuele behoefte van werknemers. Door hierbij werknemers als uitgangspunt te nemen, is de kans groot dat je in de ongoing war for talent als aantrekkelijke werkgever wordt gezien. Een absolute must in de huidige krappe arbeidsmarkt.

 

 

“Elektrificatie van vervoer, kostenefficiency en de individuele behoefte van werknemers bepalen steeds meer het mobiliteitsbeleid”

 

Het grote voordeel voor werkgevers is dat ze steeds meer opties hebben om hun mobiliteitsaanbod aan te sluiten op de behoefte van hun werknemers. Zeker in de grote steden zijn er volop mogelijkheden om met verschillende vormen van deelmobiliteit te reizen. Daarnaast zorgt technologische innovatie door een versnelde elektrificatie van vervoer, waardoor het bijvoorbeeld makkelijker wordt om grotere afstanden met de fiets af te leggen. Met name de jongere generatie werknemers is actief op zoek naar duurzame alternatieven. Dé kans voor werkgevers om het bestaande mobiliteitsaanbod te verduurzamen en tegelijkertijd tegemoet te komen aan de mobiliteitswensen van het personeel.

 

Mobiliteitsbudget geeft de gewenste vrijheid

Op welke manier kan je de gewenste keuzevrijheid als werkgever het beste faciliteren? Een inmiddels beproefd concept is het aanbieden van mobiliteitsbudget. Een basisoplossing is een vast bedrag waarmee de werknemer zelf keuzes maakt binnen een vastgesteld budget. Wanneer je als werkgever mobiliteit koppelt aan gestelde duurzaamheidsdoelen is het interessanter om het mobiliteitsbudget gedifferentieerd op te bouwen. Door duurzame manieren van vervoer beter te vergoeden, kan je werknemers wat meer sturen richting een gewenst mobiliteitsgedrag. Mobility as a service als onderdeel van het mobiliteitsbeleid gaat nog een stap verder en brengt alle vormen van mobiliteit samen in één platform.

 

 

“Technologische innovatie is de basis en neemt tegelijkertijd barrières weg”

 

Wat wel opvalt uit het NZMO onderzoek is dat slechts 13% van de werkgevers aangeeft het mobiliteitsbudget de komende jaren ook daadwerkelijk in te gaan zetten. Een belangrijke reden voor terughoudendheid is de angst dat de verschillende mobiliteitsvormen en aanbieders een onoverzichtelijke administratieve rompslomp met zich meebrengen. Technologische innovatie zorgt niet alleen voor een versnelde adoptie van nieuwe duurzame manieren van vervoer, het is ook cruciaal om dit soort barrières weg te nemen.

 

Amaze, dé oplossing

De app van Amaze is hiervan een perfect voorbeeld. Door alle aanbieders te verzamelen in één app geef je werknemers de mogelijkheid om snel en efficiënt hun reis volledig samen te stellen zoals ze het zelf willen. Maar daarnaast krijg je als werkgever aan het einde van de maand gewoon één factuur voor alle gemaakte reiskosten. Dus geen administratief gedoe en tegelijkertijd voldoe je aan de wens van jouw werknemers om hun zakelijke reis volledig op maat in te richten.      

Wil je meer weten over Amaze en hoe je met de app de gewenste mobiliteit op maat optimaal kan faciliteren? Download hieronder de brochure en lees er alles over!

Nieuws

Wil je Amaze nieuws direct ontvangen in je inbox?

Door op inschrijven te klikken ontvang je af en toe e-mails van Amaze. Je kunt je altijd uitschrijven direct vanuit de e-mails die je ontvangt.